5 начина да почистим сребърни бижута в домашни условия

четвъртък, 26 март, 2020 5 начина да почистим сребърни бижута в домашни условия

Среброто е един от най-предпочитаните и широкоразпространените метали, използвани за направата на бижута. Тази популярност то дължи на своите качества - антибактериално е, не предизвиква дразнения, притежава красив блясък и лесно се съчетава с различни тоалети и стилове. Среброто обаче се окислява, в следствие на което потъмнява. Но не се притеснявайте, лесно може да се справите с този проблем.

 За да не губи блясъка и красотата си , то трябва да бъде редовно почиствано. Една от възможните опции е да се доверите на услугите на бижутер, който предлага професионално почистване. Този вариант е особено удачен, когато бижутата са деликатни, украсени са с камъни и имат много висока стойност. Възможно е да ги почистите и в домашни условия, без това да ви коства особени усилия. Ако Ви е интересно да разберете как, в следващите редове сме подбрали за Вас 5 лесни начина. Вижте кои са те:

  1. Паста за зъби 

Един от най-добрите домашни методи за почистване на сребърни бижута е добрата стара паста за зъби. Тя ще направи не само зъбите Ви по-бели, но и бижутата Ви по-блестящи. Още по-хубавото е, че всеки има поне една тубичка вкъщи и не се нуждаете от други материали. Изсипете малко количество от пастата и с мека кърпа или парче плат разтъркайте нежно. Малките абразивни частици ще почистят и полират бижутата Ви без да надраскват повърхността им. След това изплакнете обилно с вода и се насладете на бляскав завършек. 

  1. Сода за хляб 

Содата бикарбонат, известна още и като сода за хляб, намира приложение и извън готварството. Едва ли ще се учудите, че едно от тях е именно почистването на бижута. Това е един трик, който Вашите майки и баби по всяка вероятност знаят и често прибягват към него. Напълнете тенджера с вода и я поставете на котлона. Към нея добавете малко сода за хляб - 1-2 чаени лъжички. Оставете водата да се затопли и преди да е завряла, потопете бижутата. Оставете ги да постоят няколко минутки, след това ги извадете и ги оставете върху мека кърпа. Уверете се, че са изстинали и след това ги избършете с кърпата, за полиран ефект. Съветваме ви да не използвате този метод, ако бижутата са с камъни, тъй като е възможно да ги повреди.

  1. Лимон и сол 

Обикновено тези две съставки са перфектна комбинация към текилата, но чудесно се справят и със задачата да почистят любимите Ви аксесоари. В този случай отново ще Ви е необходима тенджера с гореща вода, в която да изстискате един лимон и да добавите 3 супени лъжици сол. Добавяйте бижутата едно по едно,  след като ги извадите, полирайте с кърпа. Това ще помогне да се отървете от неприятното потъмняване и да възвърнете красивия метален отблясък. 

  1. Червило 

Червилото е един по-нетрадиционен, но също толкова ефективен трик за почистване на сребро. Всяка дама има поне едно в арсенала си от гримове. Какъв ще бъде цветът не е от значение. В случая е важна най-вече формулата - класическо матово червило, а не кремообразно, е чудесен помощник в това начинание. Натъркайте бижуто с малко количество червило. След това отстранете със салфетка червилото и измийте с вода. За най-добри резултати, задължително подсушете и полирайте. 

  1. Оцет

Последният вариант, който ще Ви споделим, отново включва тайна съставка, която присъства във всеки дом, а именно оцет. Той има мощни почистващи свойства и затова често присъства в домашно направените почистващи препарати. За да почистите сребърните си бижута е необходимо да ги накиснете в бял оцет за поне 15 мин. След това ги подсушете с микрофибърна кърпа. Ако бижутата са много потъмнели и имат нужда от по-сериозни мерки, винаги може да добавите и малко количество сода за хляб и нежно да разтъркате. 

Това са няколко полезни и лесни начина, с който лесно да почистите сребърната си бижутерия вкъщи, единствено с помощта на подръчни материали. Междувременно на нашия сайт https://silver.bg/ ще откриете актуални модели, с които ще изглеждате стилни и красиви.