Любопитни факти за бижутата

сряда, 1 юни, 2022 Любопитни факти за бижутата

Бижутата са неразделна част от визията на стилната дама и винаги намират място в различните стилове облекло. Истината е, че украсяването на тялото с различни накити е едно от първите събития в племената, които се случват в човешката история. Независим какви са вашите любими бижута, сме сигурни, че днешните факти за тях ще ви изненадат.  

 

Изключителните бижута

Едни от най-известните бижута датират от повече от 100 000 години, което ги прави тайнствени и интересни. Но какви са били те, имали ли са познатите скъпоценни камъни и невероятна изработка? Не, най-старите бижута са били създадени от мъниста и черупки.  

 

За разлика от първобитната изработка на първите бижута, първият диамант е открит в Индия, около IV век. до XVIII век хората са смятали, че диамантите са източник, който произлиза само от този континент, но в Южна Африка опровергават това. През 19 век диамант над 21 карата е открит именно там и така Африка се превръща във водещ доставчик.  

 

Нека ви разкажем повече за диамантите - първият годежен пръстен е открит в Древен Египет. Интересен факт е, че египтяните мислят, че този пръстен трябва да се носи на четвъртия пръст на лявата ръка, откъдето преминава “вената на любовта”. Едни от материалите, които са използвани са коноп, кожа, слонова кост, както дори кости. В България е прието годежният пръстен да се носи на дясната ръка, на безименния пръст. 

 

Не е необходимо да сте живели в древността, за да носите разкошни бижута. В онлайн магазина за сребърни бижута Silver.Bg ви очакват страхотни предложения и разнообразни дизайни. 

 

Диаманти и най-разпознаваемият пръстен

Един от най-разпознаваемите камъни се оказва диамантът. Именно той се използва над 80 % от случаите, в които се купува годежен пръст. Само 13 % от останалите камъни се използват за този емоционален жест.  

Ако пък се питате, кой е най-големият диамант, то веднага можем да ви информираме. Той тежи 621,2 грама и е открит през 1905 г. при обикновен работник в рудник. Две години по-късно е бил купен и подарен на крал Едуард VII.

 

Тук вероятно няма да ви изненадаме, но пък този факт освен, че е много интересен е и факт, който не трябва да се забравя. Годежният пръстен на така обичаната принцеса Даяна, често се посочва като най-разпознаваемият сред всички бижута на 20-ти век. Той е 12 каратов овален цейлонски сапфир, а около него има 14 диаманта поставени в 18 каратово бяло злато. В момента може да го забележите носен от Кейт Мидълтън. 

Интересните факти не могат да се ограничат само до тук, но ви представихме едни от най-любопитните. През годините е имало изключително красиви бижута, които са намирали своето място в изложби и дори на търг. Изработката на бижута е много трудна и се извършва само от специалисти бижутери, такива са в https://silver.bg/

 

Ако сте в търсене на красиво бижу, както и такова за специален повод, разгледайте категориите, скоро ще се убедите в добрата изработка и красивия дизайн. Избирайте новите си украшения само от сертифицирани места, за да може да им се радвате дълги години. Използването на качествени материали ще ви помогне да поддържате лесно бижутата си и да останат такива, каквито сте ги купили. Какви са бижутата, които носите най-често и какво бихте допълнили към тях?