Как да разпознаем истинските перли?

вторник, 18 май, 2021 Как да разпознаем истинските перли?

Ако трябва да изберете бижу, от  което  да струи романтика, класика, нежност и шик, вероятно бихте заложили на перли, нали така? И  съвсем правилно! Перлата е един от  вечните символи  на женственост, класа и  елегантност. Перлени бижута се носят от дълги години и никога не излизат  от  мода. Обеци с перли увеличават естествения блясък в погледа, а колие от перли подчертава нежността на шията. 

Как се образуват естествените перли?

Естественият  процес за образуване на перла е, когато  в мида попадне външно тяло като песъчинка и около нея се отдели  обвивен слой, който  да предпази  лигавицата на мидата. Този процес може да отнеме години и  самият  добив на перли също е трудоемка задача. Естествените перли могат  да бъдат и  култивирани, като  те се образуват  и  добиват  в специални  мидени  ферми с регулирани процеси. Освен естествени, на пазара се предлагат  и  изкуствени перли, които могат  да бъдат изработени от  стъкло, пластмаса или  друг материал. 


Тъй като  автентичността е важна за всяка себеуважаваща се дама, днес ще Ви предложим няколко съвета как да избегнете репликите и изкуствените перли и да бъдете убедени  в качеството и произхода на своето бижу. 

Съвършенството лъже

Перфектно кръглите и гладки  перли  са изключително редки, поради начина на своето образуване.  Затова, ако пред Вас стои такава перла, има доста голяма вероятност  тя да е синтетична и Ви  съветваме да се уверите допълнително  в произхода ѝ. В този случай, дефектите са Ваш приятел.

Докоснете ги

Добър метод да прецените дали една перла е истинска е като я вземете в ръката си и я усетите. Естествените перли са с ниска температура и много по-трудно се влияят от околната температура, за разлика от изкуствените. Изкуствените перли също така са с по- малка маса и са  доста по-леки  от естествените.

Надраскване

Добре е да имате предвид, че повърхността на истинските перли няма да се нарани при търкане с остър предмет. Това явление обаче няма да се наблюдава  при изкуствените и можете да го използвате за правене на разлика. При драскане на фалшива перла, често може да се излющи горния покривен слой и  да се види материалът, от който е направена.

Методът  със зъбите

Всички сме виждали как във филмите някой захапва златна монета със зъби, за да се увери  в нейната автентичност. Това важи  и  за перлите и  сега ще Ви обясним логиката зад това действие. Когато  леко захапете една истинска перла, можете да усетите мекотата ѝ и дори да оставите леки следи върху нея, които  се заличават. Изкуствените перли често  са по-твърди и това може да бъде усетено. Друг показател е зърнестата структура на покритието  на истинските перли. Може да усетите леко стържене при захапване на истинска перла, докато покритието на изкуствените е съвсем гладко.

Покривният слой

Както вече споменахме, естествената перла  е втвърдена обвивка около песъчинка или друг външен обект. Поради  естеството  и произхода си, една истинска перла ще остави лека, бяла следа при търкане с огледална или  стъклена повърхност. Това няма да се случи при търкане с изкуствена перла. 

Сертификатът може да лъже

Тъй като, когато  става дума за качество на перли, критериите са доста абстрактни, много търговци злоупотребяват. Често фактът, че дадени перли имат сертификат,  далеч не е гаранция за качество и произход. Най-сигурният начин да се убедите в истинността на една перла е чрез анализ в лаборатория. 


Надяваме се тези  съвети  да Ви  бъдат полезни  следващия път, когато  решите да изберете бижу  за себе си  или  за подарък. Разгледайте предложенията на Silver.bg  и изберете от различни бижута като сребърни обеци с перли и колиета с перли, изработени от естествени перли с високо качество.