Как да почистим сребърните бижута с камъни без да ги повредим?

понеделник, 14 септември, 2020 Как да почистим сребърните бижута с камъни без да ги повредим?

Бижутата са чудесен начин да изразим своя стил и индивидуалност. Някои хора предпочитат дискретен и класически блясък, други избират цветни аксесоари, също като самите тях. Каквито и сребърни бижута да имате в своята колекция, по всяка вероятност част от тях са украсени с камъни. Камъните правят бижутата още по-елегантни и блестящи, но и една идея по-трудни за почистване.

Защо трябва да сме внимателни, когато почистваме сребърни бижута с камъни?

Среброто е благороден метал, който се отличава с естествен и деликатен блясък. При продължително носене той има склонност да потъмнява, а и естествено по бижуто се натрупват различни замърсявания. За да се радвате на красивия вид на бижутата си, е необходимо да полагате допълнителни грижи и регулярно да ги почиствате.

Ако сребърните ви бижута са изчистени и нямат камъни, почистването им става по-лесно. В блога на Silver.bg вече сме ви споделяли за лесни и достъпни начини как да почистите сребърните си бижута в домашни условия. Тогава обърнахме внимание на факта, че когато аксесоарите ви имат камъни, тогава е необходимо да сте по-внимателни. Възможно е някои почистващи препарати или прекомерното търкане да развалят красотата на камъка. Не е изключено да надраскате повърхността му, ако използвате силно абразивни препарати, или дори употребата им да доведе до отлепването на камъните.

Как лесно може да почистваме бижута с камъни?

Сигурни сме, че не искате това да се случи на вашите бижута, затова в следващите редове ще ви дадем полезни съвети как безопасно да почистите сребърни гривни, пръстени, медальони и т.н., без да повредите камъните. Ето и някои от възможните опции.

  • Почистване с препарат за миене на съдове 

Препаратът, който използвате за миене на чинии, може да свърши чудесна работа и за почистване на сребърните ви бижута. За целта, започнете като загреете вода на котлона или в микровълновата. Що се отнася до количеството, една чаша ще ви е достатъчна, осен ако не сте решили да почистите цялата си колекция.

Разделете топлата вода в две купички и в едната от тях добавете малко количество от препарата. Използвайте мека четка за зъби, която да потопите в сапунената вода и след това нежно разтъркайте бижуто. В случай, че нямате четка за зъби и бижутата не много замърсени, тогава може да използвате парче плат или микрофибърна кърпа.

Постарайте се да достигнете всички места, където са се натрупали замърсяванията. След като сте готови, потопете почистеното бижу в другата купа с топла вода. Накрая изсушете и полирайте бижуто с мека микрофибърна кърпа, за да му придадете повече блясък.

  • Почистване с паста за зъби

Почистването с паста за зъби се случва по подобен начин. Магическата съставка в повечето пасти е сода бикарбонат, която е много фина, но едновременно с това позволява да почистите бижуто, без да го нараните. За да разпределите количеството паста, може да използвате четка за зъби или микрофибърна кърпа. След това изплакнете добре с топла вода и подсушете бижуто. Сами ще видите, че резултатите са впечатляващи и сребърните бижута мигновено възвръщат красивия си блясък.

Как да поддържаме бижутата чисти за по-дълго?

Правилното съхранение и грижа за сребърните бижута ще в гарантира, че ще правите горните процедури много по-рядко. Например, винаги когато не носите дадено бижу, погрижете се да го приберете в кутията, за да го предпазите от допълнително замърсяване. Още един съвет, избягвайте да пръскате парфюм върху обеците или колиетата си, а ако носите грим и той попадне върху бижутата ви, почистете го на момента, в който сте ги свалили. Малки промени като тези, всъщност ще ви помогнат да запазите блясъка на сребърните си бижута за по-дълго.