Тюркоаз - значение и свойства

сряда, 24 юни, 2015 Тюркоаз - значение и свойства

Тюркоаз

Тюркоаза е един от първите скъпоценни камъни известни на хората. Той е с ярки цветове вариращи от небесно синьо до зелено в зависимост от количествата желязо и мед в него.

Тюркоазът е един сложен скъпоценен камък. Определен вид минерали трябва да се комбинират на точното място за дълъг период от време (милиони години), за да се създаде накрая тюркоаз.

Египтяните са ценили тюркоаза, като камък на живота. Най-старите бижута с тюркоаз са намерени на мумифицираната ръка на кралица Зар, живяла преди около 5500 г. пр. Хр.

Тюркоазът е високо ценен и в Тибет, където е носен през целия живот. Използвал се е и като разменна валута, като най-добрите екземпляри са се ценeни повече от златото.

Разгледайте нашата колекция от бижута с тюркоаз тук.


Лечебни свойства на Тюркоаза

Тюркоазът е част от медицинското оборудване на повечето лекари от 15-ти век. Този камък противодейства на ефекта на отровата.

Майстор лечител и камък на Ин (женската енергия), тюркоаза е най-полезен за женските заболявания. Използва се за превенция и лечение на главоболие. Той е силен камък, който тонизира и укрепва цялото тяло и регенерира тъканите.

Той е известен като изсмукващ камък. Когато го поставите върху болната част от тялото си, болестта бива разпозната и премахната от тялото, чрез изсмукване от камъка.

Според традицията този камък отразява здравето на тялото и, аурата чрез промяна на цвета си.

Научни данни

Медта е ключовия елемент в процеса на създаване на тюркоаза. Минералите се смесват със скалите посредством горещата магма, която се издига към земната повърхност. Хидротермалните процеси създадени от топлината на магмата, събарят фелдшпата и освобождават алуминий. Фосфора се набавя от фосфорната киселина отделяна от апатита.

Това обаче не е достатъчно, за да бъде завършен процеса по създаване на тюркоаза. За да се създаде подходящата смес трябва и да остане под вода в продължение на милиони години. В процеса на оформяне на планини и морета, тези депозити от алуминий, мед и фосфор трябва да останат подложени на голям натиск и сухи.

Почти всички находища на тюркоаз се намират в райони с вулканична история, а най-добрите екземпляри се намират близо до повърхността на земята. Камъкът трябва да „изсъхне”, за да поддържа своята твърдост. При дълбоките находища тюркоаза остава по-мек заради киселините създадени при проникването на водата в земята.

Едно от изключенията е мината Lone Mountain Mine в Невада, САЩ. Там находището на тюркоаз е на голяма дълбочина, но това се дължи на сеизмична активност, която е разместила пластовете.

Тюркоаза се среща по целия свят. Неговата история като духовен камък датира от над 7500 години. Персийският тюркоаз се смята за един от най-добрите в света. Ценни находища на тюркоаз има още в Китай, Северна и Южна Америка, Саудитска Арабия и Тибет.


Повече на: Тюркоаз: Научни данни за Тюркоаза - Кристали и камъни - NewAge.bg