Тигрово око

вторник, 30 юни, 2015 Тигрово око

Тигровото око е известно още като Chatoyant Quartz. Оцветяването му идва от наличието на croicidolite (син азбест), който прави тази шарка подобна на котешки очи, откъдето идва и името му.

Всеки отделен камък има различни цветове според количеството croicidolite (син азбест), което съдържа. Сивкаво-жълтия полупрозрачен цвят се дължи на съдържанието на croicidolite и малки количества амфибол. Черното тигрово око дължи оцветяването си на железния оксид, който добавя и жълти и златисто кафяви ивици. Ястребовите очи се формират, когато croicidolite се промени на кварц, но синьо-сивите и синьо-зелени цветове се запазят.

Разгледайте нашите бижута с тигрово око.

 

Научни данни за Тигровото око

 

Този кварц съставен от скъпоценни камъни започва като влакнесто син минерал, наречен croicidolite, състоящ се от чугун, желязо и натрий. Трансформацията започва, когато чистия кварц остава запечатан между влакна от crocidolite. След като процеса завърши, резултата ще е един или два скъпоценни камъка. Сините се наричат ястребово око, а златисто кафявите тигрово око.

 

След като скъпоценният камък е готов, желязото и натрия се разтварят напълно. Кварцът приема влакнестите образувания и синия цвят на crocidolite. Това създава успоредните линии на камъка, които придават течния му блясък, заради който всички го харесват толкова много.

 

Въпреки че желязото и натрия се разтварят, остават следи от хидратиран железен оксид, който създава жълтеникавия цвят характерен за тигровите и за ястребовите очи. В зависимост от това колко от този минерал е останало ще се определи и колко червено, жълто или кафяво ще се съдържа в камъка.

 

Южна Африка е единственото място в света, където се образува Тигровото око. Често се среща в многобройните диамантени мини в страната. В близост до градчето Griquatown има планини, които са съставени почти изцяло от Тигрово око. В миналото цената му е била колкото на диамантите, но след това пазара се е пренаситил и цената му е паднала.

 

Лечебни свойства на Тигровото око

Помага при очни заболявания и забавя потока на енергия, която минава през тялото. Това му качество го прави много полезен при стресови ситуации. Трябва обаче да внимавате ако не искате да ограничавате енергията си не носете тигрово око много последователни дни.

Червеното Тигрово око е полезно за забавяне на 3-та чакра на слънчевия сплит и извежда от тялото ни излишната енергия. Тигровото око като цяло е емоционален балансьор, който смекчава ината и дава по-ясна представа. Той укрепва връзката между волята и личната сила.