Сребро - значение и свойства

четвъртък, 25 юни, 2015 Сребро - значение и свойства

Сребро

Среброто е един от любимите метали за носене на много хора. Докато златото е красиво, впечатляващо и вдъхва власт, то среброто вдъхва спокойствие и зарежда заобикалящата го среда с приятна атмосфера.

Както и златото, среброто символизира богатство и просперитет и увеличава силата на повечето камъни, особено на тюркоаза и корала. Това е метал на емоциите и душевния ум. Той насърчава любовта и изцелението и е добър метал за украшения.

Златото и бронза са се появили много по-рано в човешката история. Въпреки това значението на среброто не е по-малко от тяхното. Течности съхранявани в сребърни съдове остават свежи за по-дълго време. Персияският цар Кир Велики създал здравословни санаториуми в които болните негови сънародници се къпели и пиели вода, съхранявана в масивни сребърни съдове.

Многобройни легенди, традиции и митове има свързани със среброто. Някои ритуали за пречистване практикувани от египтяните са се извършвани в специални басейни изработени от сребро. Такива практики са останали и в някои съвременни ритуали. В католическите и англикански църкви чашите за литургиите трябва да бъдат изработени от злато или сребро.


Научни данни
 
Първите сребърни мили се намират в областта Анталия в днешна Турция. Около 900г. пр. Хр. започва да функционира и мината Лариум близо до Атина, Гърция. Тези мини произвеждат по-голяма част от среброто в света за период от около 1000 години. Древен Рим е добивал среброто си от испания, като тези мини са изчерпани през средновековието.

Днес най-големите производителки на сребро в света са Мексико, САЩ, Канада, Русия, Перу и Австралия. Големи находища на сребро има и в Боливия, Норвегия, Чехия, Германия и Австрия.

Най-голямото парче чисто сребро изкопавано до сега е в близост до Аспен, Колорадо и е тежало над 400 кг. В момента най-продуктивната мина за сребро в света е Coeur d'Alene в Айдахо. Там годишно се изкопават над 1 милиард унции, а дейността на мината започва през 1880г.

В съвременният ни живот се намират много практически приложения за универсалните физични свойства на този метален кристал. Среброто е много меко и пластично , което означава, че може да се разтяга до екстремни граници. Една унция сребро може да се разтегли в нишка дълга цели 50 км. Среброто има най-високите оптични отразяващи качества, което го прави много полезен в изработката на специални огледала за производство на електричество от слънчева енергия. Среброто е устойчиво на екстремни температури и има отлична проводимост.


Лечебни свойства

Лечението със сребро има дълга история и традиции. Смята се, че среброто има антибактериални свойства. Той е един вид дезинфектант за човешкото тяло, който ще повиши имунитета ви. Според някои ако погълнете сребро той ще убие аеробните бактерии, които могат да бъдат доста полезни, особено за храносмилането.

В много древни култури среброто е било използвано за пречистване на водата и предпазване от гноясване на раните. През  1884г. д-р Кред е открил, че среброто има способността да лекува заболявания, които са отговорни за причиняване на слепота на хиляди бебета.

Този метал е чудесен за предаване на енергия към пациента. Спомага за канализирането на енергията на скъпоценните камъни и особено на тюркоаза, карнеол, лунен камък, аметист и кварц.

Този минерал е от полза и при лечението на някои инфекциозни болести, като хепатит или грип и помага за пречистването на кръвта и подобрява химическият и хормонален баланс, ако се използва правилно. В по-традиционната медицина се използва за зъбни пломби и хирургическа импланти.