Как да разберем дали бижутата ни са от сребро?

петък, 28 август, 2020 Как да разберем дали бижутата ни са от сребро?

Сребърните бижута са отличен избор за вашата скъпоценна колекция от бижута. Те са красиви, изключително издръжливи във времето, а още едно от големите им предимства е, че са хипоалергенни и носенето им не предизвиква алергии и раздразнения.

Заради голямата си популярност, сребърните бижута, не рядко са обект на имитации. За съжаление, има производители, които търсейки лесна печалба, представят бижута от други материали за сребърни и така подвеждат потребителите.

Ако вие имате известни съмнения дали аксесоар, който притежавате е направен от сребро, или просто сте любопитни да научите как може лесно да разпознаете имитациите, тази статия ще ви бъде много полезна. В нея сме обобщили няколко теста, с помощта на които да установите автентичността на вашите аксесоари. Ето кои са те:

Проверете за щампа 925

Ако сте по-наблюдателни ще забележите, че върху повечето украшения, направени от сребро, има малка щампа с числото 925 на нея. Знаете ли какво е нейното предназначение? Тя служи като идентификатор, че материалът, от който е изработен, е сребро. По-конкретно, числото 925 всъщност отбелязва  т.нар. стерлингово сребро.

Стерлинговото сребро съдържа в себе си 92.5% чисто сребро, а останалите 7.5 % са други примеси. В чист вид, среброто е мек метал, от който не биха могли да се изработят красиви бижута, аксесоари или прибори. Затова се добавят примеси, които помагат за неговата твърдост и издръжливост.

Наличието на този знак не винаги гарантира, че бижуто наистина е сребърно, тъй като печат 925 може лесно да бъде сложен и върху други метални бижута. Затова ето още няколко съвета, с които да удостоверите дали притежавате сребърно бижу.

Обърнете внимание дали бижуто потъмнява

Ако бижуто потъмнява след известно време употреба, това е добър знак. Естественото сребро взаимодейства с различни съединения, които се намират в околната среда, а също и при досега с човешката кожа. В резултат се получава едно не много приятно покритие, което заличава нежния блясък и красотата на бижута.

Но с правилното съхранение и редовното почистване сребърните аксесоари могат да върнат блясъка си и да изглеждат като нови. Уви, имитациите, които претендират да бъдат сребро, нямат тези свойства. По повърхността им се образува неприятен зеленикав слой, в следствие от окисляването, който може да доведе и до оцветяване на кожата. Веднъж щом потъмнеят, те не могат да си възвърнат първоначалния вид.

Кратък тест на сетивата

Още един относително бърз и лесен начин да разпознаете дали бижуто, за което се съмнявате, е направено от сребро, е като използвате собствените си сетива. Първо огледайте го от близо. Всякакви признаци на белене, странен цвят или показването на пластове различни метали, ясно показват, че това не е сребро.

Използвайте и обонянието си. Ако подушите специфична миризма, наподобяваща на сяра, това също трябва да ви усъмни в автентичността на бижуто. Среброто няма характерен мирис.

Тест с магнит

Един известен факт за среброто е, че те но се привлича от магнит, за разлика от подобно изглеждащи метали като никел,  кобалт, желязо и др. За да проведете експеримента ви е нужен само магнит. Магнитчетата от различни дестинации, които държите върху хладилника, вършат отлична работа. Допрете бижуто с магнита и ако то се привлечете, ще трябва да ви разочароваме, но това не е сребро.

Бъдете внимателни от къде купувате бижута

Още един начин да бъдете сигурни за качеството и автентичността на сребърните си бижута, е да пазарувате само от търговци или онлайн магазини, които има доказана репутация и предлагат единствено оригинални сребърни бижута. Така ще бъдете спокойни, че не сте хвърлили парите си на вятъра, а в колекцията ви стои едно разкошно сребърно бижу.

Всички бижута, които предлагаме в Silver.bg, са изработени от 100% сребро проба 925 и се отличават с изискана визия, издръжливост и красив дизайн. Разгледайте нашите предложения и открийте перфектните сребърни аксесоари, които ще допълнят вашия стил.