Как да разбера дали бижутата са от чисто сребро?

сряда, 26 юни, 2013 Как да разбера дали бижутата са от чисто сребро?

Имате цяла кутия със сребърни бижута в стаята или спалнята си? Но, до колко сте сигурни, че те са изработени от чисто сребро? Този красив и блестящ благороден метал се използва за направата на всички видове накити (включително обеци, пръстени и гривни). Но истината е, че съществуват много материали, имитиращи среброто. А, с тях се появяват все повече сребърни бижута-ментета. Въпросът е: Как да разберете дали бижута ви са от чисто сребро или сте попаднали на измамни търговци? Ще откриете отговорът в следващите редове.

Проверете за маркировка „925“

Най-добрият начин да разберете дали сте сред измамените или бижуто е от чисто сребро, е наличието на маркировка. Тя трябва да съдържа числата 925. Това е номера на чистата проба, която се съдържа в среброто и е символ на качество. Обикновено маркировката е с незначителни размери и почти не се забелязва с просто око.

Следете за оцветяване върху кожата си

Друг начин да разберете, дали сребърното бижу е истинско, минава през собствената ви наблюдателност. Следете за цветен (обикновено светло зелен или кафеникаво-червен) отпечатък върху кожата си под накита.  Като главна причина за следите, можем да причислим примесите на мед, които се крият във фалшивите бижута. Химичната реакция с кожата се получава след окисляване на метала.

Допитайте се до бижутер

Последният вариант включва намесата на специалист. Ако, въпреки че вашето любимо сребърно бижу е минало горните два теста се съмнявате в неговата стойност, го дайте за оценяване в някоя сребърна бижутерия. Той ще определи дали със сигурност бижуто е от чисто сребро или е фалшиво.