Годежен пръстен - знак за сериозни намерения

вторник, 26 февруари, 2019 Годежен пръстен - знак за сериозни намерения

Годежен пръстен – знак за сериозните намерения на мъж, който се готви да се ожени. Традицията на подаряване на годежен пръстен се появява през 1477 г. когато херцог Максимилиан Австрийски подарява на булката, дъщерята на краля на Мария Бургундска пръстен. Подаръкът бил романтичен от факта, че в диаманта била вложена буквата „М“.

Оттогава този обичай е приет в богати семейства, а по-късно се разпространява сред всички слоеве на населението.

 

Особености на годежния пръстен

В България традицията на даряването на пръстен е дошла от Запада. В наши дни се счита, че годежният пръстен се носи на лявата ръка от католиците, а на дясната – от източноправославните. В деня на сватбата пръстена се сваля от пръста и се отделя за специални поводи или се носи заедно със сватбената халка на един пръст.

Ако бракът е бил успешен, пръстена се превръща в семейна реликва, и жената го предава по наследство на синът, който на свой ред го подарява на своята годеница. Подобен жест означава готовност на бъдещата свекърва да приеме снахата в семейството.

По-рано се смяташе, че годежния пръстен трябва да има голям диамант. Но сега мъжете се опитват да изберат оригинални варианти, като се ориентират преди всичко от предпочитанията на любимата. Сред тях са цветът на златото, скъпоценни камъни, стилът, орнамента и формата на пръстена. Основното нещо е пръстенът да бъде елегантен, да направи образа на булката женски.

 

Видове годежни пръстени

Годежните пръстени са най-различни:

- Пръстен с един голям скъпоценен камък в центъра.

- Комплект. Това може да бъде годежен пръстен и сватбена халка, а понякога добавят и годежен пръстен за мъж.

- Орнамент в етнически стил - келтски, индийски и др.

- Старинни изделия, които са истинска антика или умела имитация от съвременни майстори.

- Грациозни пръстени в духа на арт деко. Те се отличават с комбинация от камъни с ярки цветове и различни метали.

Понякога двойката предпочита да не купува готови пръстени, а да ги поръчва. Обръщайки се към бижутера, те описват желанието си и заедно участват в изготвянето на скица на бъдещия продукт. При поискване специалистът може да гравира символична фраза или имената на бъдещите съпрузи.

 

Тайните за избор на годежен пръстен

Избирайки годежен пръстен, младия човек трябва да се съобрази с редица параметри.

Размер

Трябва да знаете размера на пръстените, които момичето носи, ако искате да я изненадате. Ако е възможно, можете да вземете едно от нейните новопридобити бижута и да го покажете на продавача или да го измерите сами. Необходимо е да се постигне споразумение за размяна за по-малък или по-голям размер в случай на грешка, ако магазина предоставя такава възможност. Ако пръстенът не става като размер и не е украсен по обиколката с камъни или шарки, можете да се опитате да го намалите при бижутер.

 

Вид годежен пръстен

Често след сватбената церемония жената предпочита да носи годежния пръстен заедно с халката на един пръст. Добре, ако годежния пръстен е под формата на тънка и плоска халка, а не под формата на пръстен, така продуктите ще бъдат в хармония един с друг.

 

Качество на изработка

Това е показател за това колко добре камъкът е фиксиран в пръстена. Доброто уплътнение гарантира, че скъпоценният камък няма да падне от пръстена. Такива бижута могат безопасно да се носят всеки ден, без страх от повреда.

 

Тип метал

Най-популярните пръстени са направени от жълто злато. Малко по-рядко съвременните булки предпочитат бяло злато, което се съчетава идеално с всекидневната сребърна бижутерия. Феновете на стилните варианти избират бижута от комбинирано злато. Платина, както и необичайните за пръстени, волфрам и титан, вървят по-назад.

 

Скъпоценни камъни

Класическият вариант е пръстен с голям, прозрачен диамант в центъра. Но много момичета обичат повече продукти с цветни диаманти или скъпоценни камъни, съчетани с цвета на очите - топази, сапфири, смарагди. Не по-малко ефектно на годежен пръстен изглеждат рубини, аметисти, перли, особено ако изберете украшение с любим камък на момичето (или съответната астрологична гледна точка, ако тя се придържа към такъв мироглед).

Освен това разпръскването на цветни камъни изглежда не по-лошо от едно голямо бижу. Можете да се отдалечите от класическата форма на камък с кръгла форма и да изберете продукт с крушовидна, квадратна, капка, триъгълна или друга форма.

Всяка дама е уникална, затова най-доброто решение е да се избере пръстен, който подчертава нейната личност, съчетан с наличните бижута и подходящ за стила и характера на момичето.