Еволюцията на среброто

понеделник, 10 септември, 2018 Еволюцията на среброто

Световният добив на сребро днес не познава граници, именно затова еволюцията на този благороден метал следва нашата. Сигурно се чудите каква е причината за големия интерес към среброто? Е, отговорът се крие в свойствата на този метал – сила, ковкост, отразява светлината, устойчив е на високи температури, добра електропроводимост. Има и други метали, които притежават същите свойства, но рядко в цялата тази комбинация. Блясъкът и ковкостта на среброто са в основата на името му.

 

Откъде произлиза думата среброто?

В думата сребро се откриват два основни корена в различни езици. Единият идва от Мала Азия и Sarrupum (стапям) асирийска дума, която се използва в английската дума „silver”, както и немската дума-“silber”. Вторият корен идва от гръцки „argos”, което означава бял и блестящ. Този корен е в основата на френската и италианската дума за сребро- “argent” и “argento”. Ето и какъв е интересният факт за среброто тук. Аржентина е кръстена на латинското име за сребро – “Argentum”.  A според испански завоеватели, именно там има големи залежи на сребро.

 

Първи следи

Среброто е познато на човечеството от около 5 000 години. След като в продължение на 2 000 години поради липсата на каквито и да е технологии, единственият начин за добиране на сребро е бил случайно откриваните късове самороден метал. В днешна Турция  започнало миниране на среброто. Благодарение на добива му, цивилизациите в Близкия изток и Гърция са процъфтявали. В Древен Египет също били открити сребърни предмети. Среброто се ценяло също като златото. Причината поради това е, че обработката на среброто също не е толкова лесна. Ако златото тогава е било символ на мъжествеността и слънцето, то обикновено жените носели среброто, понеже се свързвало с женственост и луна.

По-късно Испания се включва в търговията със сребро, като са го изнасяли с кораби, пътуващи от Азия. Тогавашните испански мини били основният доставчик на благородния метал за Римската империя. Постепенно в добива се включва и Германия. Технологиите започват да се развиват, а това увеличава обема на производство. Или с други думи, среброто започва да покорява целия свят. Перу и Мексико отчитали над 85% от световното производство и търговия със сребро. В последствие Съединените щати стават достоен конкурент, конкретно Невада, чийто прякор е „Сребърният щат“.

С времето хората започват да се учат как по-ефикасно да разделят среброто от други руди, което също влияе на обема на производството до степен.

 

Среброто в ежедневието

От средата на 13 век, среброто започва да се използва все по-често в ежедневието на всеки човек. Използва се за изработка на прибори за хранене, разни вещи за дома. Именно затова става и символ на богатството и лукса. Освен това се използва и за направата на огледала, защото от него се получава тънък слой с добра отразителна способност. Ами монетите? Първите данни за използването на сребърни монети се свързват с Римската империя. След като започнали да се използват от различни цивилизации, постепенно среброто бива изместено от други по-достъпни метали. В момента само Мексико ползва среброто като официална валута, макар и в много малки количества. В другите държави сребърните монети се използват с единствената цел инвестиция. Виенската филхармония е едната от най-известните инвестиционни монети.

 

Какво още го прави благороден метал?

Среброто е сред най-почитаните метали днес. Но не само днес. Древните цивилизации ни показват още по-голяма почит към него. За среброто дори е споменато в Библията. Днес, този метал все още е най-ценния и най-рядко срещан. Освен това среброто се смята за свещен метал. Лечебните му свойства са познато от преди 4 000 години. Доказано е, че дори и слаб разтвор на сребърна вода, лекува и унищожава всякакви болестотворни организми. Наричали са среброто още „антибиотик на богатите хора“.

 

Сребърните бижута

През 15 век бижутерийното производство е стимулирано чрез откриването на залежи на сребро и злато и то разцъфтява с огромни сили. Как среброто достига най-високата си точка? Благодарение на кардинал Мазарини, който възлага множество поръчки на парижките бижутери. Така всички благородни дами, както и кралици и принцеси задължително добавяли към тоалетите си сребърни колиета и обеци, които вървят със скъпоценни камъни като рубин, диамант и други. Интересен мит е, че хората вярвали, че сребърното колие с рубин ще укрепи сърцето на този, който го носи, като го дари и със сила и храброст. Другото, в което вярват е, че сребърният пръстен с рубин е способен да предупреди собственика си за приближаваща опасност като смени цвета си или като потъмнее. Всички комбинации между скъпоценен камък и благороден метал подсилват здравето и духа на човек.

Разгледайте нашите сребърни колиета – без камъни, с камъни и с перли. Ако си падате по бляскавите бижута, разгледайте всички наши модели. Може да съчетаете Вашето колие с гривна, обеци или пръстен в същия стил.

След като вече проследихме еволюцията на среброто и знаете каква история се крие в него, е време да заблестите със сребърните бижута на Silver.bg.