7 стъпки за окисляване на сребърни бижута с жълтък

понеделник, 12 август, 2013 7 стъпки за окисляване на сребърни бижута с жълтък

Ако искате да придадете на своите сребърни бижута по-античен вид, може да окислите благородния метал и той да потъмнее на различни места. По този начин ще се създаде прекрасна орнаментика. А, вие ще се сдобиете със старинни накити, които изглеждат същевременно скъпо и аристократично. За тази цел се продават труднодостъпни и вредни препарати, но за щастие съществува едно лесно решение - яйцето.

Сярата, която се съдържа в жълтъка на яйцето си взаимодейства със среброто, а получената химична реакция променя цвета и блясъка на бижуто. Ето как може да придадете на сребърните обеци, гривни или пръстени изцяло нов вид.

1. Сложете 1-2 яйца в дълбок съд с вода. Добавете 1 супена лъжица сол и оставете да заврат за 10 минути.
2. Когато яйцата се сварят ги обелете (докато са още топли) и изяжте белтъка. Не изхвърляйте толкова ценен протеин!
3. Сложете жълтъците в купа или кутия с капак и леко ги смачкайте.
4. Поставете някаква решетка или хартия върху жълтъците, която да задържи сребърните бижута над яйцата. Всяко докосване на жълтъка до накита ще окисли среброто бързо и неравномерно.
5. Поставете бижутата върху решетката или хартията и захлупете съда. Оставете го затворен за 24 часа, след което проверете сребърните накити, ако не са получили желания ефект ги оставете в съда за още 1-2 дни.
6. Извадете бижутата и ги измийте със сапун.
7. Използвайте памучна кърпа за да полирате отделни участъци от накитите, но не прекалявайте.

След тази подръчна процедура ще се сдобиете с чудесни антични сребърни бижута.

Ако пък търсите обратния ефект и искате да върнете блясъка на потъмняло сребърно бижу, може да го направите с помощта на сол или сода.